martie
06
2023

Săpunurile – între chimie și creativitate

Lansat acum 6 luni, în luna septembrie 2022, proiectul  educațional „Săpunurile – între chimie și creativitate” a ajuns la final. 

Cu acest prilej, la data de 28 februarie 2023, 10:00, în incinta I.P.  L.T. ,,Ion Creangă”, mun. Cahul  a avut loc o activitate de totalizare – Showroom Educațional. Șeful Direcției Generale Învățământ Cahul, domnul Valeriu Baban, a felicitat călduros participanții pentru rezultatele obținute, încurajându-i să cerceteze, să inoveze și să creeze în continuare. În calitate de invitată specială la acest eveniment a fost eleva de la I.P.L.T. ,,M. Eminescu”, mun. Cahul, Podcaliuc Irina, laureată la Concursul Național de Științe și Inginerie „MoldSEF” – 2023 (mențiune) și premiantă la  Olimpiada de Ecologie – 2023  (locul II) și doamna Corețchi Alexandra, profesor – mentor al acesteia.

 

Cronograma proiectului „Săpunurile – între chimie și creativitate”

Vino cu noi în fascinanta lume a baloanelor de săpun! a fost apelul autoarelor proiectului  educațional „Săpunurile între chimie și creativitate”, Gabin Georgeta, metodist principal DGÎ Cahul și  Tulum Iraida, L.T. ,,M. Eminescu”, s. Slobozia Mare, lansat către elevii claselor X-XII din cadrul instituțiilor de învățământ general din raionul Cahul.Astfel, în luna septembrie 2022, 32 de elevi, 7 profesori de chimie din 6 licee, ghidați de două coordonatoare energice, au pornit într-o călătorie prin fascinantul univers al baloanelor de săpun.Pe parcursul lunii octombrie, elevii au descoperit misterul originii săpunului, materializându-și rezultatele investigațiilor în Albumele “File din istoria fără pată a săpunului”. Au urmat, în noiembrie – decembrie 2022, cele mai captivante etape, activități cu genericul: ,, Învață sa faci săpun natural ca un expert” și ,,Vizitează un producător de săpunuri și creează propriul brand de săpun”. Cu propriile creații multicolore și parfumate în mână, participanții și-au propus să meargă mai departe,  De la hobby – la o afacere de succes, schițând astfel traseul unui Plan de afaceri, iar, pentru a-și promova produsul artizanal, au elaborat spoturi video și panouri publicitare multilingve.

Ajunși la finalul proiectului, în luna februarie 2023, sub îndemnul Participă, inspiră-te și inspiră! echipele

  • SapoChim,  I.P. L.T. „M. Eminescu”, s. Slobozia Mare (profesor Tulum Iraida);
  • Bio-Soap, I.P. L.T„M. Eminescu”, or. Cahul (profesori: Hanganu Gheorghe, Podcaliuc Elena);
  • Soap-Artists, I.P. L.T „V. Alecsandri”, s. Colibași (profesor Lupan Elena);
  • AG-Soap, I.P. L.T „M. Sadoveanu”, s. Giurgiulești (profesor Nastas Ana);
  • BioChim, I.P. L.T „I. Vodă”, mun. Cahul (profesor Schițanu Corina);
  • Glycerol, I.P. L.T „D. Cantemir”, mun. Cahul, (profesor Conovalova Antonina),

au prezentat, în cadrul Showroom-ului Educațional, propriile brend-uri de săpun. Prezentările participanților au fost fost realizate în mai multe limbi, incredibil chiar și în coreeană – un fulgurant tur-retur până în „Ţara dimineţilor liniştite”.A urmat un Soap Bubbles Party: zâmbete, muzică, diplome pentru fiecare participant. Zeci de bule pluteau în aer, iar jocul de culori, pe care îl formau, a fost magic, imposibil să-ți iai ochii de la ele.

Rămâne doar să descoperim dacă bulelele de săpun erau într-adevăr din săpun. Călătoria continuă!

Pagina web  a proiectului: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086143039856