,,Festivalul Internațional de Poezie Gr. Vieru”, ediția a XV-a, desfășurat la Iași-Chișinău-Cahul, în perioada 16-19 mai curent, și-a încheiat activitățile în ,,capitala de sud a țării”, la Cahul. Aici, la 19 mai, Direcția Generală Învățământ Cahul, în parteneriat cu Consiliul Raional Cahul, Primăria Municipiului Cahul, Consulatul General al României la Cahul, Episcopia Basarabiei de Sud, Palatul de Cultură ,,Nicolae Botgros”, mun. Cahul, Școala de Muzică ,,Maria Cebotari”, mun. Cahul, Școala de Arte Plastice pentru copii, mun. Cahul, Universitatea de Stat ,,B.P. Hasdeu”, mun. Cahul, Centrul de Excelență din Brăila, România, a organizat un grandios Spectacol muzical-dramatic, cu genericul ,,Requiem pentru Grigore Vieru”.
Acest eveniment a fost onorat de prezența mai multor invitați și oaspeți de onoare, veniți din Chișinău, România (Iași, Galați, Brăila, București), Italia (Roma) și Austria (Viena). Astfel, printre aceștia s-au numărat coordonatorii festivalului la Iași și Chișinău: Eugenia Bejan, director general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, coordonator al Festivalului la Chișinău, Filomena Corbu, director de program al Festivalului „Grigore Vieru” la Iași; personalități marcante ale culturii românești, precum: Academicianul Mihai Cimpoi, critic și istoric literar, Daniel Corbu, scriitor, coordonatorul Festivalului „Grigore Vieru” la Iași, Viorel Dinescu, scriitor, Galați, România, Paul Gorban, critic și istoric literar, Iași, Laura Hant, președinta Fundației „Mihai Eminescu”, Viena, Valeriu Barbu, Președintele Cenaclului ,,Gr. Vieru” de la Roma, Italia, Vasile Fluturel, profesor, scriitor, Iași, Elena Fluturel, profesor, scriitoare, Iași, Adrian Idricean, compozitor, profesor de muzică; profesori universitar: Adrian Ghicov, doctor habilitat, conferențiar universitar, șeful Catedrei de limba și literatura română, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Olga Boz, doctor, conferențiar universitar, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Aliona Zgardan, doctor, conferențiar universitar, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Călin Vieru, fiul poetului Grigore Vieru, Ștefan Aftodor, director al Centrului de Excelență din Brăila,România, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale și internaționale: Tatiana Seredenco, vicepreședinte al raionului Cahul, Nicolae Dandiș, primar al municipiului Cahul, Tatiana Romaniuc, viceprimar al municipiului Cahul, Vasilescu Albert, Consul al României la Cahul, Părintele protopop Ion Herța, Episcopia Basarabiei de Sud, Mihai Pricop, inspector, Primăria Iași, Alexandru Chelaru, inspector, Primăria Iași și Tudor Hatmanu.
Evenimentul a debutat cu o depunere de flori la bustul poetului, la care au participat toți oaspeții și învitații, reperezentanții autorităților publice locale și picii de la Gradinița nr.8, “Prichindel”, mun. Cahul ,insoțiți de educatori și managerul instutiei , doamna Bogos Angela.
Întâlnirea oaspeților cu pâine și sare a avut loc la Palatul de Cultură ,,N. Botgros” din mun. Cahul, director Rodica Pănășescu,unde invitații s-au putut bucura mai întâi de o expoziție de pictură dedicată poetului, realizată de către elevii de la Școala de Arte Plastice pentru copii din mun. Cahul, ca, ulterior, să participe la o amplă activitate dedicată marelui poet al neamului nostru, cu genericul Requiem pentru Grigore Vieru.
Activitatea a demarat cu un mesaj de salut, adresat tuturor prezenți la eveniment, de către șeful DGI Cahul – Valeriu Baban, care a menționat că la cea de-a XV–a ediție, Festivalul Internațional de poezie Grigore Vieru a ajuns la Cahul.
Acum 14 ani, împreună cu actualul primar al mun. Cahul, Nicolae Dandiș, susținut de scriitorul Viorel Dinescu, Galați România, prieten și frate de suflet al lui Grigore Vieru s-a organizat un Spectacol consacrat Zilei Poetului Național, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlineau atunci 159 ani și la care a participat poetul martir al Basarabiei – Grigore Vieru și interpretul Fuego, care a cântat versurile scriitorului. Șeful DGI Cahul a reiterat relevanța afirmației poetului ”Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”. Cred că s-ar mândri Grigore Vieru, că am reușit să-i împlinim visul de a trece Prutul, de a uni cele două maluri de gândire și simțire românească prin intermediul parteneriatelor educaționale transfrontaliere școlare și preșcolare, pe care le-am realizat, 97 la număr până la moment.
În cadrul acestei activități culturale au participat cu recitaluri poetice și muzicale de o expresivitate și emotivitate copleșitoare, elevii de la I.P. Liceul Teoretic ,,M. Eminescu”, mun. Cahul, I.P. Gimnaziul ,,M. Eminescu”, s. Crihana Veche, I.P. Gimnaziul ,,G. Coșbuc”, s. Andrușul de Jos, I.P. Liceul Teoretic „I. Creangăˮ, mun. Cahul, studenți ai Universității de Stat ,,B.P. Hasdeu”, mun Cahul, membri a Studioului Teatral ,,Masca” din Cahul, coordonator artistic Carp Alina, dar și ai Cenaclului literar „Dincolo de cuvinte – N.B.” din Brăila, România, coordonator prof. dr. Gabriela Vasiliu; elevi de la Școala de Muzică ,,Maria Cebotari”, mun. Cahul, membri ai Corului de copii ,,Capriccio”, conducător artistic și dirijor Svetlana Mihnea, dar și de la Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu”, Brăila, România. Au impresionat publicul în ritm de dans Studioul „Majorette – Show Iuventa”, conducător artistic Rodica Pănășescu, președinta Federației Naționale Sportive de majorete, arbitru internațional, Ansamblul de dansuri populare și de gală „Bobocelˮ, conducător artistic, coregraf, Jana Jabineț, Ansamblul de dansuri populare „Nufărulˮ, conducător artistic Ion Arabadji, maestru în artă, Ansamblul de dansuri ,,Crihăneanca”, coregraf Bujoreanu Liliana și Grupul de gimnastică ,,Step-dance”, coregraf, conducător artistic Tatiana Ureca. Totodată, programul activității a presupus și o reprezentare dramatică, în interpretarea uimitoare a elevilor de la I.P. Gimnaziul – grădiniță ,,S. Rahmaninov” din mun. Cahul.
Au conferit amploare evenimentului mesajele de salut și de apreciere din partea gazdelor, dar și a oaspeților invitați, care au subliniat valoarea și importanța creației vierene în educarea și formarea tinerelor generații din spațiul cultural românesc.
Evenimentul de la Cahul a fost precedat de Gala Premiilor Festivalului, care s-a desfășurat la data de 18 mai, ora 18.00, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. În acest context, în cadrul activității de la Palatul de Cultură ,,N. Botgros” de la Cahul, Adrian Ghicov, doctor habilitat, conferențiar universitar, șeful Catedrei de limba și literatura română, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și Eugenia Bejan, director general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, coordonator al Festivalului la Chișinău, au înmânat două „Premii de excelență pentru valorificarea operei poetului Grigore Vieru în școală” șefului Direcției Generale Învățământ Cahul, Valeriu Baban și Nataliei Luchianciuc, specialist principal în cadrul DGÎ Cahul, responsabil pentru programul activităților festivalului la Cahul.
Apreciind colaborarea Direcției Generale de Învățământ cu Centrul Județean de Excelență din Brăila, România, în realizarea de manifestări cultural-artistice pe parcursul anului școlar 2022-2023, domnul Ștefan Aftodor, directorul Centrului Județean de Excelență din Brăila, a înmânat Diplome de Excelență domnului Valeriu Baban, șef al DGÎ Cahul și Nataliei Luchianciuc, specialist principal DGÎ Cahul.
Evenimentul s-a încheiat cu acordarea diplomelor și a cadourilor de preț pentru elevii și studenții participanți la eveniment, dar și pentru colectivele artistice care și-au adus contribuția substanțială la organizarea și desfășurarea acestei activități culturale. După eveniment, oaspeții au fost învitați la un prânz, oferit de către Primăria Municipiului Cahul, la care invitații au împărtășit impresii despre Requiemul dedicat poetului Grigore Vieru.