martie
02
2023

Medalion literar-artistic ,,Gr. Vieru – condeiul etern al Basarabiei”

Recent, Direcția Generală  Învățământ Cahul, în parteneriat cu Universitatea de Stat ,,B.P.Hasdeu” din Cahul, a omagiat personalitatea artistică a scriitorului Grigore Vieru. Evenimentul s-a desfășurat în Sala de Festivități a Universității de Stat ,,B.P.Hasdeu” din Cahul, începând cu ora 10.00.

Întruniți într-un  Medalion literar-artistic, cu genericul ,,Gr. Vieru – condeiul etern al Basarabiei”, elevii participanți de la câteva instituții de învățământ general din municipiul Cahul (I.P.Liceul Teoretic ,,M. Eminescu”, mun. Cahul; I.P.Liceul  Teoretic ,,I. Creangă”, mun. Cahul; I.P.Liceul Teoretic ,,P. Rumeanțev”, mun. Cahul; I.P.Liceul Teoretic ,,I. Vodă”, mun. Cahul; I.P.Gimnaziul – grădiniță ,,S. Rahmaninov”, mun. Cahul) au creat o adevărată atmosferă de sărbătoare, care au înaripat publicul prezent la acest eveniment prin trăirea în profunzime a versului vierean, în recitaluri de suflet, prin intensitatea trăirii muzicale a creației lui Grigore Vieru în melodii de excepție, care au fost interpretate cu multă emoție, dar și prin dansurile impresionante pe versurile poetului. Totodată, studenții universității au prezentat comunicări deosebit de interesante despre creația literară a scriitorului basarabean.

Oaspeți de onoare la acest eveniment au fost: poetul gălățean Viorel Dinescu, părintele Paroh Apostol Constantin și preoteasa Ana – Maria Apostol, vicepreședintele raionului Cahul, doamna  Tatiana Seredenco,  Ion Ghelețchi, prorector  al US Cahul care, în mesajele lor de salut, au configurat personalitatea emblematică a scritorului basarabean și rolul creației acestuia în formarea tinerei generații.

Evenimentul a fost inaugurat cu un mesaj de salut din partea șefului Direcției Generale  Învățământ Cahul, domnul Valeriu Baban, care, în discursul său, a reiterat faptul că „poemele lui Vieru cuceresc publicul pretutindeni unde răsună limba noastră: la Chişinău sau la Bucureşti, la Hotin sau la Vatra Dornei, în Franţa sau în Statele Unite”. Creația lui Grigore Vieru este îndrăgită și apreciată de cititorii de toate vârstele, iar copiii din generațiile contemporane sunt norocoși că s-au născut în Zodia Poetului, că-l au și cresc cu poezia lui. În finalul discursului său, șeful Direcției Generale  Învățământ i-a invitat și i-a încurajat pe copii să studieze, să cunoască poeziile și biografia poetului.

Viorel Dinescu, fratele de suflet și prieten de cuvânt al poetului, și-a deschis cufărul amintirilor și le-a vorbit celor prezenți în sală despre omul și prietenul Grigore Vieru, urmând, ca printr-un recital poetic, pe potriva măreției poetului, să sensiblizeze sufletele spectatorilor cu câteva dintre cele mai reprezentative poezii din creația scriitorului.

Astfel, ziua, care în calendar marchează 88 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru, s-a  desfășurat la Cahul sub semnul evocării unui scriitor, care, prin creația sa, a promovat valorile culturii naționale.