- În cadrul Proiectului Educațional Transfrontalier „Prietenii fără hotare, sub curcubeul tricolor”, inițiat de către Grădinița cu Program Prelungit, nr. 36, din Galați, România, în parteneriat cu Direcția Generală Învățământ Cahul și Instituțiile de Educație Timpurie din Cahul și Cantemir, a fost realizat recent un schimb de experiență între instituțiile preșcolare, cu genericul „Joc și armonie în hora prieteniei”. Evenimentul a avut loc în incinta Gradiniței cu Program Prelungit, nr. 36, din Galați, la care au participat directorii grădinițelor de copii din județul Galați, România și din Raioanele Cahul și Cantemir. Evenimentul a presupus un spectru variat de activități, precum: șezătoarea, parada costumelor, dansuri, momente instrumentale și s-a încheiat cu înalte aprecieri din partea oficialităților prezente. Totodată, partenerii galățeni au oferit oaspeților săi o surpriză de neuitat – excursii impresionante la Palatul „Peleș și Pelișorul”, și la Mănăstirea „Caraiman” din Predeal. Acest schimb de experiență a permis apropierea, conlucrarea și promovarea unor bune practici și valori sprituale.
- Acordul de Parteneriat Internațional „Brăila, România – Cahul, Republica Moldova” prevede organizarea și desfășurarea diverselor activități de ordin educațional. În acest context, la inițiativa ISJE Brăila, România, un grup de colaboratori ai DGÎ Cahul și manageri școlari (15 la număr) au participat la Ședința Cercului Metodic al directorilor de școli din județul Brăila, care a avut ca subiect de discuție „Asigurarea de șanse egale de acces și a participării la un învățământ relevant și incluziv prin reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii, sporirea accesului la educația de calitate, asigurarea politicilor de echitate socială și egalității șanselor”.
Gazda acestui eveniment a fost Liceul Teoretic „Constantin Anghelescu” din orașul Ianca, județul Brăila, director Emil Ștefănuț Dragomir. În cadrul evenimentului au fost încheiate acorduri de parteneriat educațional între ISJE Brăila și DGÎ Cahul; Sindicatul Învățământului Brăila și CR FSEȘ Cahul; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Cahul și Liceul Teoretic „Gheorghe Murgoci” din Brăila; Liceul Teoretic „Ion Creangă” din mun. Cahul și Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Brăila.
Evenimentul a debutat cu întâlnirea partenerilor educaționali, unde doamna inspector școlar, Elena Tudor, a adresat un mesaj de salut oaspeților, prezentând echipa de la ISJE Brăila. Totodată, delegația cahuleană a fost călduros salutată de către domnul președinte al Sindicatului Învățământului din Brăila, Valeriul Partene.
Organizatorii acestei frumoase activități au oferit un suport metodic util pentru managerii școlari și au organizat o vizită la blocurile de studii ale instituției, care sunt dotate cu echipament didactic modern. Oaspeții, la rândul lor, au apreciat spiritul de echipă, starea de bine și ospitalitatea gazdelor și a organizatorilor.
Acest parteneriat va permite organizarea și desfășurarea diverselor activități educaționale între instituțiile partenere.
- La inițiativa Creșei-grădiniță, nr. 4, „Zâmbetul”, mun. Cahul, director Păduraru Victoria, s-a desfățurat un schimb de experiență didactică și managerială, cu genericul „Festivalul plăcintelor”, Ediția I-âi, la care au paticipat partenerii educaționali din Grădinița cu Program Prelungit nr. 37 din Brăila, România, director doamna Jălăreanu Doina. Prezenți la acest eveniment au fost și reprezentanți ai Sindicatului Învățământului din Brăila, colaboratori ai Direcției Generale Învățământ Cahul și un grup de educatori din instituția parteneră. Evenimentul s-a încununat cu semnarea unui acord de parteneriat între instituțiile participante.
- Respectând o frumoasă tradiție a moldovenilor, Instituția Publică Liceul Teoretic „Ion Creangă” din mun. Cahul a desfășurat Festivalul „La plăcinte”, ediția a IX-a. La acest eveniment au fost invitați parteneri educaționali de la Liceul Teoretic „N. Iorga” din Brăila, România, Sindicatul Învățământului din Brăila, reprezentanți ai Direcției Generale Învățământ Cahul, părinți și elevi. Oaspeții prezenți la această activitate au apreciat prestanța evenimentului, dar și calitatea bucatelor oferite cu multă căldură și afecțiune de către organizatori.
- În anul 2019, Organizația Internațională a Francofoniei a propus instituirea unei Zile internaționale a profesorilor de limbă franceză. În acest context, în anul curent, evenimentul, fiind deja la cea de-a patra ediție, s-a desfășurat în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Cahul, director Gheorghe Hanganu. La acest eveniment au participat profesori de limbă franceză din raioanele Cahul și Cantemir, precum și invitați speciali din Vaslui, România, în persoana doamnei Gabriela Plăcintă, director Centrul Județean de Excelență din Vaslui și a domnului Alexandru Mîță, profesor, grad didactic I, membru al Consiliului de Administrație al Centrului Județean de Excelență din Vaslui.
Prezenți la activitate au mai fost șeful DGÎ Cahul, domnul Baban Valeriu, președintele raionului Cahul, domnul Nicolae Dunas, viceprimarul raionului Cahul, doamna Tatiana Seredenco. Domnul Nicolae Dunas a oferit diplome de merit profesorilor veterani ai muncii pedagogice, iar șeful DGÎ Cahul, domnul Baban Valeriu, a înmânat diplome de excelență, flori și cadouri de preț participanților la acest eveniment.
În cadrul activității, Liceul Teoretic „M. Eminescu” din mun. Cahul a prezentat un extraordinar spectacol artistic de poezii și cântece franceze.
Adresăm sincere mulțumiri administrației Liceul Teoretic „M. Eminescu”, mun. Cahul, Comisiei metodice a profesorilor de limbă franceză, Consiliului raional Cahul, precum și partenerilor educaționali din Vaslui, România.