februarie
16
2024

Activitatea literar-artistică ,,Steaua de vineri”, în memoria scriitorului Grigore Vieru

Steaua de vineri, un generic metaforic pentru o Activitatea literar-artistică în memoria unui scriitor , care este o metaforă a poeziei basarabene – Grigore Vieru, căci poetul însuși își definește personalitatea sa literară printr-o metaforă: „De fapt, nici nu sunt om, ci pur şi simplu poezie”.  Evenimentul a fost organizat de către Direcția Generală Învățământ Cahul, în parteneriat cu Universitatea de Stat ,,B.P.Hasdeu” din Cahul și Despărțământul ASTRA, Filiala ,,Iulia Hasdeu”, Cahul,  chiar în ziua de naștere a poetului, la 14 februarie curent.

Activitatea literar-artistică reprezintă rezultatul unei frumoase colaborări între Direcția Generală Învățământ Cahul, Universitatea de Stat ,,B.P.Hasdeu” din Cahul și Despărțământul ASTRA, Filiala ,,Iulia Hasdeu”, Cahul. Elevi din instituțiile generale de învățământ: I.P. Liceul Teoretic ,,M. Eminescu”, mun. Cahul, I.P. Liceul Teoretic ,,P.Rumeanțev”, mun. Cahul, I.P. Gimnaziul ,,V. Corolenco”, s. Moscovei, I.P. Gimnaziul-grădiniță ,,S. Rahmaninov”, mun. Cahul, I.P. Gimnaziul ,,G. Coșbuc”, s. Andrusul de Jos, I.P. Gimnaziul ,,Lesea Ukrainca”, s. Lucești, IP Gimnaziul – grădinița ,,M. Lomonosov”, s. Lebedenco, dar și  studenți de la Universitatea de Stat ,,B.P.Hasdeu” din Cahul și Colegiul ,,Iulia Hasdeu”, mun. Cahul, coordonați de profesorii lor: Luchianciuc Natalia, Bob Oxana, Croitoru Ina, Mihnea Svetlana, Marcenco Zinaida, Malairău Marina, Peredenco Emilia, Caranic Evghenia, Munteanu Valentina, Staneva Lora, Popa Veronica și Grosu Liliana, au surprins publicul spectator prin recitaluri inedite, melodii de excepție pe versurile poetului, dar și momente dramatizate din creația marelui scriitor basarabean.

Evenimentul a debutat cu un mesaj de salut din partea domnului Sergiu Cornea, profesor universitar, doctor habilitat, rector al Universității de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul și gazda evenimentului cultural,  care a subliniat importanța creației vierene în literatura română și în educarea morală a mai multor generații de copii.

Tot în cadrul acestei activități, a fost organizată o expoziție de desene inspirate din creația poetului, la care au participat, cu impresionante lucrări plastice, elevi de la mai multe instituții generale de învățământ:  I.P. Liceul Teoretic ,,M. Eminescu”, mun. Cahul, I.P.Liceul Teoretic ,,Acad. Ion Bostan”, s. Brânza, I.P. Gimnaziul ,,I. Creangă”, com. Zârnești, I.P. Gimnaziul „Ştefan cel Mare”, s. Pelinei, I.P. Gimnaziul „M. Sadoveanu”, s. Vadul lui Isac.

Cu un mesaj de totalizare a activității literar-artistice a venit doamna Grosu Liliana, decan, Facultatea Științe Umaniste și Pedagogice, Universitatea de Stat „B.P.Hasdeuˮ din Cahul, care a felicitat participanții pentru prestanța evenimentului, prezentânt, totodată, celor prezenți în sală o Scrisoare a scriitorului către cititorii săi.

La finalul evenimentului, Natalia Luchianciuc, specialist principal, metodist, DGÎ Cahul, responsabilă de organizarea și desfășurarea activității, a adus  mulțumiri elevilor pentru emoția și trăirile pe care aceștia au reușit să le transmită spectatorilor prin intermediul reprezentărilor artistice, dar și cadrelor didactice, care au manifestat receptivitate și interes deosebit în organizarea acestei activității de elogiere a unui scriitor, care ,,Este mai mult decât un poet, el este un destin. El face parte inalienabilă din destinul neamului românesc”.

 

Direcția Generală Învățământ Cahul și Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul aduce sincere mulțumiri elevilor și studenților, cadrelor didactice și manageriale, care s-au implicat cu mult suflet în organizarea și desfășurarea acestui eveniment cultural.