martie
15
2024

Activitatea cu genericul „Ion Creangă – povestitor minunat al copilăriei noastre”.

O după-amiază binecuvântată, plină de voie bună, ,,amintiri din copilărie”, istorioare hazlii, povățuitoare, pline de haz și uneori de „necaz”, într-un cuvânt, un adevărat Spectacol literar, cu prilejul împlinirii a 187 de ani de la nașterea „Mărțișorului literaturii române – Ion Creangă”, a fost realizat la 15 martie  2024, în cadrul I.P. Gimnaziul ,,I.Creangă” din com. Zîrnești. Activitatea a fost organizată de către Direcția Generală Învățământ Cahul, cu participarea instituțiilor de învățământ general din raion care poartă numele scriitorului: I.P. Gimnaziul ,,Ion Creangă”, com. Zîrnești, Liceul Teoretic  „Ion Creangă”, mun. Cahul, IP Gimnaziul „Ion Creangă”, s. Borceag, având genericul „Ion Creangă – povestitor minunat al copilăriei noastre”.

Activitatea a fost inaugurată cu un mesaj de salut din partea DGÎ Cahul, prezentat de către doamna Natalia Luchianciuc, specialist principal, metodist în cadrul direcției, care a subliniat, în discursul său, valoarea impresionantă și de necontestat a operei crengiene, care a educat și continuă să educe generații întregi de cititori, căci fiecare copil se regăsește în aventurile personajelor plăsmuite cu mult har de ,,povestitorul muninat al copilăriei noastre”.

Evenimentul a adunat, ca într-un șirag de mărgăritare, toate culorile textelor crengiene, trăite și prezentate cu atâta talent, inocență și duh actoricesc de către copiii din cadrul instituțiilor participante în  „Parada povestitorilor”, momentele de dramatizarea, cu genericul „D-ale lui Creangă”: „Soacra cu trei nurori”, „Pupăza din tei”. Cântecul și dansul popular au fost momente nelipsite la acest spectacol impresionant, organizat cu multă dăruie de către profesorii de limbă și literatură română: Boișteanu Corina, Caranfil Ana, Țurcanu Valentina, Butuc Aliona, Cazanji Luminița și Margareta Stoica.

Atmosfera plăcută a adunat în sala de festivități a I.P. Gimnaziul ,,I.Creangă” din com. Zîrnești și elevi, cadre didactice din cadrul altor instituții generale de învățământ: I.P. Gimnaziul ,,N.Botgros”, s.Badicul Moldovenesc, I.P. Gimnaziul – grădiniță ,,C.Stere”, s.Chircani.

La finalul activității, elevilor participanți și cadrelor didactice coordonatoare le-au fost oferite diplome de participare și cărți din partea DGÎ Cahul.