15 martie, zi de doliu național, în care se cinstește memoria poetului Nicolae Dabija. În acest context, Direcția Generală Învățământ Cahul, în parteneriat cu Universitatea de Stat ,,B.P.Hasdeu” din Cahul, a organizat o Activitate literar-artistică, cu genericul „Nicolae Dabija – o lacrimă de lumină a neamului nostru”, prin care s-a adus un frumos omagiu marelui poet al Basarabiei.
În cadrul acestei activități au participat elevi din mai multe instituții de învățământ general din Cahul (I.P.Liceul Teoretic „M. Eminescuˮ, mun. Cahul; I.P.Liceul Teoretic ,,I. Vodă”, mun. Cahul; I.P.Liceul Teoretic ,,I. Creangă”, mun. Cahul; I.P.Liceul Teoretic ,,M. Eminescu”, s. Slobozia Mare; I.P. Liceul Teoretic ,,Acad. Ion Bostan”, s. Brânza; I.P. Liceul Teoretic ,,A. Mateevici”, s. A.I.Cuza; I.P. Gimnaziul ,,Ștefan cel Mare”, s. Pelinei; I.P. Gimnaziul ,,I.Creangă”, s. Borceag; I.P. Gimnaziul-grădiniță ,,C.Stere”, s. Chircani; I.P. Gimnaziul ,,G. Coșbuc”, Andrușul de Jos; I.P. Gimnaziul ,,I. Creangă”, s. Zârnești; I.P. Gimnaziul ,,B.P.Hasdeu”, s. Tătărăști; I.P. Gimnaziul-grădiniță ,,S. Rahmaninov”, mun. Cahul; I.P. Gimnaziul „Mihai Eminescu”, s. Crihana Veche), dar și studenți de la Facultatea de Științe Umaniste și Pedagogice a Universității de Stat ,,B.P. Hasdeu” din Cahul. Aceștia au prezentat un spectacol inedit, constituit din comunicări științifice despre viața și activitatea scriitorului, recitaluri poetice, interpretarea unor melodii pe versurile poetului, dramatizarea unor secvențe din creația de proză, momente dansante de specific național, dar și pe un fundal muzical ce reprezintă creația scriitorului.
La acest eveniment a participat și prietenul de cuvânt al poetului Nicolae Dabija, scriitorul român de la Galați, Viorel Dinescu, care, în mesajul său de salut, a apreciat relevanța și necesitatea acestei activități, prin care se aduce tribut memoriei celui care a trudit o viață întreagă pentru apărarea și promovarea valorilor identitare românești. Totodată, poetul gălățean a povestit cu multă emoție crâmpeie din viața scriitorului, întâmplări hazlii, pe care le-a trăit împreună cu scriitorul. Subliind contribuția substanțială a scriitorului la păstrarea identității naționale a românilor din Basarabia, Viorel Dinescu a recitat impresionant câteva poezii din creația poetului basarabean.
Activitatea a debutat cu mesaje de salut din partea șefului Direcției Generale Învățământ Cahul, domnul Valeriu Baban, și a rectorului Universității de Stat ,,B.P. Hasdeu” din Cahul, domnul Sergiu Cornea. În discursul său, domnul Valeriu Baban a subliniat personalitatea complexă a scriitorului, care s-a manifestat în spațiul cultural al Basarabiei ca „un poet cu vocație fundamentală, un publicist formator de conștiință națională, un povestitor și romancier de succes, un eseist și un creator de reviste, un caracter dârz și cunoscător al tainelor limbii române”, îndemnând cititorii de toate vârstele să răsfoiască acele cărți pe care ni le-a lăsat moștenire Nicolae Dabija, un nume celebru în constelația marilor noștri oameni de cultură. Rectorul universității, domnul Sergiu Cornea, a afirmat că maestrul Nicolae Dabija a fost un străjer al Basarabiei asupra valorilor noastre tradiționale și morale, un luptător cu arma cuvântului, care a avut o constribuție esențială în lupta de renaștere națională din acest spațiu românesc, de la sfârșitul anilor ’80, subliniind că este de datoria noastră, a tuturor, să păstrăm vie memoria neobositului scriitor basarabean.
Evenimentul s-a încheiat cu înmânarea diplomelor și a cărților de poezie ale scriitorului Viorel Dinescu pentru elevii și studenții participanți, dar și pentru cadrele didactice care s-au implicat în activitățile de organizare și desfășurare a acestei activități culturale.