,,Textul literar, susținea Umberto Eco, în lucrarea sa ,,Lector in fabula. Cooperarea interpretativă în textele narative”, este întrețesut cu spații albe, cu teritorii ale nonspusului. Cine le-a lăsat albe, a procedat așa din două motive: în primul rând, pentru că un text este un mecanism leneș, care trăiește din plusvaloarea de sens introdusă în el de destinatar. În al doilea rând, pentru că, pe măsură ce trece de la funcția didactică la cea estetică, un text vrea să-i lase cititorului inițiativa interpretării, chiar dacă, de obicei, dorește să fie interpretat cu o garanție suficientă de univocitate.”
Pornind de la această premiză, la data de 03 noiembrie 2023, profesorii de limbă și literatură (școala națională) din raionul Cahul au participat la un Seminar metodic raional, de tip training, cu genericul ,,Textul literar: comprehensiune și receptare: repere teoretice și aplicații practice”. În cadrul acestei activități, cadrele didactice s-au bucurat de prezența domnului Constantin Șchiopu, dr. hab., profesor universitar, grad didactic superior, autor de manuale școlare, care i-a familiarizat cu metodologia de interpretare a textului literar.
Evenimentul a fost organizat de către Direcția Generală Învățământ Cahul și s-a desfășurat în incinta Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din Cahul. Activitatea a debutat cu un mesaj de salut din partea șefului Direcției Generale Învățământ Cahul, Valeriu Baban, care a salut prezența domnului profesor Constantin Șchiopu și a felicitat cadrele didactice cu prilejul acestui eveniment frumos, dorindu-le succese mari și mult spor în lucrările seminarului.
În cadrul activității, cadrele didactice au avut posibilitatea de a discuta diverse aspecte privind lectura și interpretarea ca demersuri didactice, receptarea ca element definitoriu al procesului de comunicare artistică, formarea competențelor literar-lectorale ale elevilor ș.a. Subiectele abordate au trezit un interes deosebit pentru profesorii de limbă și literatură română, care s-au implicat activ în discuții constructive și în realizarea tuturor aplicațiilor practice propuse de către domnul profesor Constantin Șchiopu..
În unul dintre titlurile volumelor sale, scriitorul Vasile Romanciuc menționează: Cartea bună ne adună. Un prilej similar a constituit și pentru profesorii din raionul Cahul cartea profesorului Constantin Șchiopu, „Opera literară: receptare și interpretare”, un studiu ce se prezintă ca o provocare pentru o posibilă metodologie a lecturii, receptării și interpretării operei literare, care a fost lansată în cadrul acestui seminar metodic. Având o bogată experiență de lucru în școala preuniversitară, în învățământul superior și în cea de autor al manualelor și ghidurilor școlare, autorul pledează pentru o metodologie a creativității, promovând parteneriatul, stimularea, activizarea și cooperarea, insistând asupra unor strategii interactive de lectură, receptare și interpretare a operei literare. Lucrarea se adresează deopotrivă profesorilor de limbă și literatură română, studenților de la facultățile de litere, cercetătorilor științifici în domeniul lecturii, al receptării și interpretării operei literare.
Direcția Generală Învățământ Cahul și întreagă comunitate a profesorilor de limbă și literatură română din raionul Cahul, își exprimă gratitudinea și aduce sincerele mulțumiri domnului Constantin Șchiopu, dr. hab., profesor universitar, pentru experiențele frumoase, pe care cu mare dărurire le-a împătășit colegilor în cadrul acestui seminar instructiv-metodic.