ianuarie
17
2024

Medalionul literar-artistic ,,Închinare la Luceafăr”

La data de 15 ianuarie curent, de Ziua Culturii Naționale, Direcția Generală Învățământ Cahul, în parteneriat cu Universitatea de Stat ,,B.P.Hasdeu” din Cahul, a organizat un Medalion literar-artistic,  cu genericul ,,Închinare la Luceafăr”, prin care a fost  adus un frumos omagiu Poetuluui nostru naţional, întemeietor de limbă şi cultură românească, Mihai Eminescu.

Activitatea s-a desfășurat în Sala de Festivități a Universității de Stat ,,B.P.Hasdeu” din Cahul, la care au participat elevi din instituțiile de învățământ general din raionul Cahul, ce poartă numele scriitorului (I.P. Liceul Teoretic ,,M.Eminescu”, mun. Cahul, I.P. Liceul Teoretic ,,M.Eminescu”, s. Slobozia Mare, I.P. Gimnaziul ,,M.Eminescu”, s. Crihana Veche), dar și din cadrul I.P. Gimnaziul-grădiniță ,,S.Rahmaninov”, mun. Cahul, membrii Ansamblului de dansuri ,,Crihăneanca” și ai Ansamblului etnofolcloric ,,Mocăncuța” din s. Crihana Veche, precum și studenți ai Universității de Stat ,,B.P.Hasdeu” din Cahul.

Evenimentul a debutat cu mesaje de salut și de felicitare din partea șefului DGÎ Cahul, domnul Valeriu Baban și a rectorului universității, domnul Sergiu Cornea, doctor habilitat, profesor universitar, care, în discursurile domniilor sale, au subliniat importanța zilei de 15 ianuarie pentru întreaga națiune românească, zi prin care se omagiază una dintre cele mai remarcabile personalității ale culturii naționale, Mihai Eminescu, dar și rolul instituțiilor de învățământ de toate nivelele în promovarea valorilor culturale și literare.

Participanții la Medalionul literar-artistic au reușit să creeze o adevărată atmosferă de sărbătoare pentru celebrarea marelui poet național Mihai Eminescu, prin impresionante recitaluri poetice, momente lirice și dramatice, melodii pe versurile autorului, dar și dansuri populare și de gală.

Tot în cadrul evenimentulului de omagiere a marelui poet, a avut loc și premierea elevilor și a cadrelor didactice care au participat la Concursul republican Limba noastră-i o comoară,Ediția a VII-a,  etapa raională, care s-a desfășurat în perioada 23 octombrie – 05 noiembrie 2023. În acest context, șeful DGÎ Cahul, domnul Valeriu Baban și decanul Facultății de Științe Umaniste și Pedagogice, Universitatea de Stat ,,B.P.Hasdeu” din Cahul, doamna Liliana Grosu, membri ai Comisiei raionale de concurs, au acordat participanților diplome de apreciere și cadouri de preț oferite din partea DGÎ Cahul.

Direcția Generală Învățământ Cahul și Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul aduce sincere mulțumiri doamnei Natalia Luchianciuc, specialist principal, metodist în cadrul DGÎ Cahul și lector universitar în cadrul Catedrei de Limbi și Literaturi, Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul, pentru organizarea și desfășurarea acestui eveniment inedit, precum și elevilor, studenților  și cadrelor didactice care s-au implicat în realizarea activității.