Vineri, de 13 ianuarie curent, Direcția Generală Învățământ Cahul, în parteneriat cu Consiliul Raional Cahul, Primăria municipiului Cahul, Despărțământul ASTRA „Iulia Hasdeuˮ Cahul, Palatul de Cultură „Nicolae Botgrosˮ, Școala de Muzică „Maria Cebotariˮ a desfășurat, în contextul Zilei Culturii Naționale, un moment cultural în cinstea poetului Mihai Eminescu, Medalionul artistic, cu genericul Mihai Eminescu – marele ctitor al spiritualității românești. Prin acest eveniment a fost omagiată personalitatea remarcabilă a poetului nepereche, prin a cărui întreagă creație, limba și cultura română au dobândit un loc de cinste în Europa și în întreaga lume.
Acest eveniment a fost onorat cu prezența invitaților de onoare, în persoana Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, a Excelenței Sale, Anca Corfu, Consul general al României la Cahul, reprezentanți ai autorității publice locale, precum: domnul Nicolae Dunas, președinte al raionului Cahul, doamna Tatiana Seredenco, vicepreședinte al raionului Cahul, doamna Tatiana Romaniuc, viceprimar al municipiului Cahul, reprezentanți ai conducerii Universității de Stat „B.P.Hasdeuˮ din Cahul, în persoana domnului rector Sergiu Cornea, a prorectorului Ion Ghelețchi și a doamnei decan al Facultății Științe Umaniste și Pedagogice, Liliana Grosu, dar și reprezentați ai instituțiilor de învățământ partenere din România: domnul Bogdan – Constantin Neculau, director, Departamentul Învățământ Preuniversitar al Universității „Al.I.Cuza” din Iași, domnul Valeriu Partene, președinte, Sindicatul Învățământului din Brăila, domnul Virgil-Lucian Urse, vicepreședinte, Sindicatul Învățământului din Brăila, doamna Elena- Silvia Terpan, vicepreședinte, Sindicatul Învățământului din Brăila, profesor, Liceul Teoretic „N. Iorga”, Brăila, domnul Ionel – Cătălin Radu, secretar, Sindicatul Învățământului din Brăila, doamna Gabriela Plăcintă, director, Centrul de Excelență din Vaslui, doamna Anda Ștefănică, director, liceu, Vaslui, domnul Viorel Dinescu, scriitor, Galați.
Evenimentul a debutat cu un mesaj de salut, pentru oaspeții acestui eveniment și pentru întreaga comunitate academică prezentă în sală, din partea domnului Valeriu Baban, șef al Direcției Generale Învățământ Cahul. În discursul său, șeful DGÎ Cahul a evidențiat importanța personalității complexe a poetului național pentru cutura românească, profunzimea ideilor din creația sa poetică și cea publicistică, dar și rolul activităților sale culturale și politice în promovarea valorilor naționale ale neamului românesc. Cu un cuvânt de binecuvântare a activității a venit Preasfinția Sa, Părintele Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, care a vorbit despre valoarea culturală și națională a operei poetului Mihai Eminescu, dar și despre bucuria de a participa la astfel de evenimente culturale. În încheierea discursului său, Preasfinția Sa a îndemnat tânăra generație să aibă curajul, demnitatea și responsabilitatea pe care le-a manifestat marele poet național în păstrarea identității naționale. Mesaje de felicitare cu prilejul evenimentului marcat în cadrul activității au mai prezentat: Excelența Sa, Consulul general al României la Cahul, doamna Anca Corfu, reprezentanți ai autorității publice locale, dar și reprezentați ai instituțiilor de învățământ din Cahul, Iași, Brăila, Vaslui și Galați, prezenți la activitate.
Programul evenimentului a fost constituit dintr-un colaj de poezie din creația marelui poet, recitate de copiii de la Studioul Teatral „Mascaˮ, coordonator artistic doamna Alina Carp, dar și copii din alte intituții de învățământ general din raion, creații proprii, melodii pe versuri eminesciene, interpretate de copiii de la Școala de Muzică „Maria Cebotariˮ, Corul de copii „Capricioˮ, conducător muzical doamna Svetlana Mihnea, dar și copii de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescuˮ, municipiul Cahul, conducător muzical domnul Andrei Mihnea, precum și dansuri, în intepretarea copiilor din cadrul colectivelor de la Palatul de Cultură „Nicolae Botgrosˮ: Studioul „Majotte – Show”, conducător artistic Rodica Pănășescu, președinta Federației Naționale Sportive de majorete, arbitru internațional; Ansamblul de dansuri populare și de gală „Bobocelˮ, conducător artistic, coregraf, Jana Jabineț; Ansamblul de dansuri populare „Nufărulˮ, conducător artistic Ion Arabadji, maestru în artă.
Momentul central al activității l-a marcat premierea elevilor și a cadrelor didactice, care au participat la Concursul republican „Limba noastră-i o comoarăˮ, etapa raională, desfășurat în perioada 21-30 noiembrie 2022. Aceștia au fost premiați cu diplome și cadouri de preț oferite de instituțiile partenere.
Și, pentru că evenimentul s-a desfășurat în ajun de Sfântul Vasile, Grupul etno-folcloric „Sânziene”, conducător artistic Gheorghe Nichiforeac, a prezentat la final cu un frumos colind, o urătură și o semănătură pentru toți cei prezenți în sală.
Organizatorii au mulțumit invitaților speciali pentru prezență la această activitate. S-a adus un cuvânt de mulțumire instituților culturale cahulene, care s-au implicat în organizarea și desfășurarea activității, dar și tuturor celor care au fost prezenți în sală cu ocazia acestui eveniment cultural.