La Casa de cultură din comuna Cucoara (care cuprinde satele Chircani și Cucoara) din raionul Cahul, Republica Moldova, s-a desfășurat, miercuri, 14 februarie, ediția a IV-a a Concursului literar-raional, recital de poezie „Grigore Vieru – Suflet din sufletul copilului”, chiar de ziua de naștere a poetului omagiat, cu sprijinul Direcției Generale Învățământ Cahul, în parteneriat cu IP Gimnaziul „Gh. Asachi” Cucoara, Primăria comunei Cucoara și Despărțământul ASTRA „Iulia Hașdeu” Cahul.
Concursul – Recital de poezii s-a adresat elevilor din învățământul primar din instituțiile de învățământ general din raionul Cahul, având drept scop creșterea interesului elevilor pentru valorile culturale ale neamului: dragostea de mamă, dragostea de țară, de casa părintească, dragostea de pace, precum și cunoașterea, studierea, rostirea, recitarea și valorificarea creației marelui poet, care a lăsat țării o imensă moștenire culturală.
După tradiționala primire a oaspeților cu pâine și sare, Grupul folcloric „Cucorenii” de la Casa de cultură Cucoara a salutat pe cei care au răspuns, cu inima, înălțătoarei activități cultural-educative, pe ritmuri de horă autentic românească, iar un elev de clasa I a recitat, cu patos, poezia „Pui golaș”. Pe întreaga perioadă a activității culturale, pe un ecran imens s-au derulat imagini cu chipul poetului Grigore Vieru și citate celebre ale acestuia. Activitatea a fost moderată de către David Natalia, învățător, iar gazdă ospitalieră, prin excelentă, a fost Ina Goța, directorul Gimnaziului „Gh. Asachi” din satul Cucoara.
Au fost prezentați cu deosebită considerație oaspeții, care au fost și membrii în comisia concursului: Baban Valeriu, șeful Direcției Generale Invățământ Cahul (Președintele comisiei); din Galați, reputatul scriitor, critic literar, poet, eseist, prozator, profesor Viorel Dinescu, subsemnata (poet și jurnalist) și Dumitru Baciu, procuror; Antohi Natalia, metodist DGÎ Cahul; Alexandrova Tatiana, profesor de limba și literatura română, IP Gimanziul-grădiniță „I. Crețu” Găvănoasa; Pânzaru Aliona, profesor învățământ primar IP LT „Ioan Vodă” Cahul; Preot Grigore Marin, primar al comunei Cucoara (care, de mulți ani îmbină munca de administrație cu cea ecleziastică); Goța Ina, manager școlar, care a rostit cuvinte de întâmpinare oaspeților.
Se spune despre Grigore Vieru, că a știut cel mai bine, să așeze alături cuvintele: Grai, Mamă, Patrie, Iubire.
Într-una dintre confesiunile sale adresate copiilor, Grigore Vieru afirmă „fericit aș fi să știu că poeziile și cântecele mele vă îndulcesc copilăria, vă învață a munci, a iubi, a visa”.
După ce eleva Argint Laura a cântat pe versurile poetului „Graiul meu”, s-a dat startul concursului de recitare. Participanții au purtat numere de la 1 la 14 și au recitat, cu dragoste și dăruire, poezii (precum: „Sub stele trece apa”, „Primul cer”, „Scrisoare din Basarabia”, „Casa părintească”, „Mi-e dor de tine, mamă”, „Salvați-vă prin limbă”, „Casa mea”, ș.a.) din creația autorului omagiat, în reprize de către patru (alternând momentele de recitare cu cele de dans și cântec traditional românesc), ceea ce a făcut destul de grea misiunea juriului.
Momentele oferite de către dansatorii ansamblului „Cucorenii”, ai grupului folcloric „Cimbrișor”, ai grupului folcloric „Busuioc”, ai ansamblului de fluieriști, au fost secondate de cântece ale membrilor acestora pe versurile lui Grigore Vieru (Pâinică frumoasă, Graiul meu), precum și de dramatizarea „Pâine cu rouă” și alte perle rare ale scriitorului, precum „Ți-am adus un măr”.
Elevii din Republica Moldova (cei mai micuți dintre ei fiind clasa I) au oferit momente de o frumusețe rară, îmbrăcați în costume naționale, bogate programe artistice, recitări de excepție, din opera neasemuitului poet al neamului! Dascălii s-au avut întrecut pe ei și s-a văzut asta în spectacolul de înalta ținută oferit!
Momentul premierii a fost unul plin de emoție și bucurie pentru elevii care s-au străduit împreună cu dascălii lor, să ofere publicului tot ceea ce au mai bun! Au fost acordate următoarele premii:
– Premiul I, Cocârță Laura, Gimnaziul „Constantin Stere” satul Chircani, pentru poezia Floarea soarelui, învățător Popa Parascovia;
– Premiul II, Cernansov Viorel, Gimnaziul „Gh. Asachi” satul Cucoara, pentru poezia Mi-e dor de tine, mamă, învățător Boișteanu Tatiana; Roman Amelia, Gimnaziul „Alexandru Donici” orașul Cahul, pentru poezia Scrisoare din Basarabia, învățător Semenciuc Zinaida;
– Premiul III, Corosan Bogdan, Gimnaziul „Gr. Racoviță” satul Andrușul de Sus, pentru poezia Primul cer, învățător Tomoianu Liudmila; Luchian Alexandrina, Liceul teoretic „Mihai Eminescu” oraș Cahul, pentru poezia Salvați-vă prin limbă, învățător Cassin Viorica;
– Mențiuni: Chiciuc Alexandra, Gimnaziul „Ion Neculce” satul Baurci-Moldoveni pentru poezia Salvați-vă prin limbă, învățător Oprea Aliona; Hariton Andreea, Gimnaziul „Ion Luca Caragiale” satul Doina pentru poezia Cămașile, învățător Matei Vera; Oros Daria, Școala primară „Alexei Mateevici” orașul Cahul, pentru poezia Casa mea, învățător Păstru Rodica; Dandoș Valeria, Gimnaziul „Alexandru Ioan Cuza” satul Roșu, pentru poezia Duminica, învățător Bucur Natalia.
Membrii juriului au avut prilejul să-și exprime găndurile, simțămintele, trăirile pricinuite de exemplara activitate culturală, iar scriitorii/poeții au putut recita din creațiile proprii sau ale lui Grigore Vieru. O prezență aparte la festival a fost scriitorul Viorel Dinescu din Galați, care și-a manifestat sentimentul profund că „a venit de acasă, acasă” și a susținut un moment poetic de zile mari! A dat glas poeziilor proprii „Legământ” (lui Mihai Eminescu), „Învins de zori”, „Coboară Grigore” și „Scrisoare din Basarabia” (a lui Grigore Vieru).
În mod cert, un rol esențial în reușita spectacolului l-a avut implicarea cu maximă seriozitate a cadrelor didactice, care simt, gândesc, trăiesc românește și transmit aceste valori si elevilor!
Metodistul Antohi Natalia (responsabil învățământ primar, în cadrul DGÎ Cahul), principala „vinovată” de nașterea acestui festival, a reiterat ideea că un bun învățător este acela care îi învață pe elevi, sădește acestora dragostea, unuia față de celălalt și dragostea de țară.
Aflâdu-mă printre cucoreni, am simțit, îndemnurile poetului, mai profund ca oricând: „Degeaba a venit libertatea, dacă frații nu se cunosc între ei”! „Iubiți-vă și nu vă învrăjbiți, nu vă dușmaniți. Pentru că această minune a lui Dumnezeu, care este România, ar putea fi distrusă. Nu din afară, de dușmanii din afară, ci din interior”! Am dat glas trăirilor interioare puternice prilejuite de festivalul-concurs și „eroul” acestuia, Grigore Vieru și am recitat din creația proprie poeziile „Basarabie, pământ iubit” și „Iubită țară, România”.
A fost așadar acesta un prilej de cunoaștere, de apropiere, de trăire la unison a fraților de pe ambele maluri ale Prutului, care-și duc dorurile prin file de istorie, care nu întotdeauna au fost favorabile! Iar conducerea Direcției Generale Învățământ Cahul, prin reprezentant Valeriu Baban, șef direcție (echivalent inspector general), chiar susține, promovează, încurajează și păstrează viu interesul elevilor, dascălilor, comunitătii, în direcția cunoașterii, menținerii, transmiterii mai departe a valorilor culturale românești, a ceea ce are mai prețios nația română!