La data de 31 martie 2024, un grup de elevi de la două instituții de învățământ general din raionul Cahul, I.P.Liceul Teoretic ,,M. Eminescu”, mun. Cahul și I.P. Liceul Teoretic ,,M. Eminescu”, s. Slobozia Mare, coordonați de către domnul Valeriu Baban, șef al DGÎ Cahul și doamna Natalia Luchianciuc, specialist principal, metodist, DGÎ Cahul, au participat la Concursul istoric și manifestarea cultural-artistică ,,Unirea Basarabiei cu România: destine istorice, drame și fapte memorabile”, activitate în cadrul Proiectului educativ ,,Valori regionale și locale”, care s-a desfășurat la Palatul Culturii Brăilene ,,Lyra”, fiind organizată de către Centrul Județean de Excelență Brăila și Inspectoratul Școlar Județean Brăila, România, în parteneriat cu Centrele Județene de Excelență din Buzău, Ialomița, Tulcea și Vaslui, Cenaclul „Beyond Words” -N.B. și Grupul Vocal „Dunărea Mea”, Agat Music School, precum și Direcția Direcția Generală Învățământr Cahul.
Evenimentul a fost inaugurat de mesajele de salut ale autorităților din sistemul educațional, domnul prof. dr. Cătălin Canciu, inspector școlar general al ISJ Brăila și domnul Valeriu Baban, șef al Direcției Generale Învățământ Cahul, care au adresat mesaje de felicitare organizatorilor, salutând inițiativa Centrului Județean de Excelență Brăila de a desfășura acest concurs, activitate prin care se realizează unirea între românii din stânga și dreapta Prutului prin cultură, muzică, istorie și limba maternă,
În cadrul acestei activități, elevele claselor a XII-a, Jenunchi Laura, Zgherea Lidia și Chiper Adelina, coordonate de către doamnele profesoare de istorie, Silvia Vrabie, I.P.Liceul Teoretic ,,M. Eminescu”, mun. Cahul și Maia Sas, de la I.P. Liceul Teoretic ,,M. Eminescu”, s. Slobozia Mare, au participat la etapa interjudețeană a Concursului istoric ,,Unirea Basarabiei cu România: destine istorice, drame și fapte memorabile”, unde au prezentat câte o comunicare la temă, însoțite de prezentări Power Point. Acestea au fost apreciate la justa valoare de către membrii juriului, atât pentru caracterul științific al comunicărilor, dar și pentru aspectul inedit al informației relatate. Lucrările copiilor au fost valorificate cu o diplomă de participare, de gradul doi, pentru elevele Zgherea Lidia și Chiper Adelina și o diplomă de merit pentru Jenunchi Laura.
Ceilalți copii participanți, elevi de la I.P.Liceul Teoretic ,,M. Eminescu”, mun. Cahul (Cucuruz Daniel, Erica Dabija, Bărbieru Andreea, Guglea Adelina, Scurtu Anastasia, Calcatinj Elvira, Tonu Liviu, Butuc Cătălin, Tatian Lucian, Burleac Igor), fiind coordonați de doamnele Svetlana Mihnea, conducător muzical și Rodica Pănășescu, coregraf, au susținut un moment artistic impunător. Elevii au impresionat publicul spectator cu talentele și potențialul lor creativ și artistic, fiind apreciați la superlativ de către organizatorii activității.
DGÎ Cahul aduce sincere mulțumiri domnului Ștefan Aftodor, director al Centrului Județean de Excelență Brăila, România, pentru invitație și frumoasa oportunitate de a participa în cadrul activităților proiectului, precum și tuturor instituțiilor participante pentru implicarea în organizarea acestui eveniment extraordinar!