mai
18
2023

Atelier instructiv-metodic raional la limba franceză cu genericul: „ Aplicarea eficientă a instrumentelor de evaluare a competențelor elevilor în cadrul orelor de limba franceză”

Un atelier instructiv-metodic raional la limba franceză în formulă hibridă  cu subiectul   Aplicarea eficientă a instrumentelor de evaluare a competențelor elevilor în cadrul orelor de l.franceză”, s-a desfășurat la data de 12.05.2023 , în  incinta Centrului Cultural francez din   IP LT ‘’I.Creangă’’, mun.Cahul. Atelierul și-a scontat următoarele obiective:

  • Promovarea resurselor interactive în procesul de evaluare a competențelor elevilor in cadrul orelor de l.franceză
  • Valorificarea bunelor practici de evaluare prin intermediul TIC
  • Dezvoltarea competențelor de comunicare în limba franceză
  • Ridicarea nivelului de dezvoltare profesională a cadrelor didactice din r.Cahul

În cadrul atelierului  au  participat   profesori  de  l.franceză din raionul Cahul și doi invitați speciali Rîscanu Natalia, magistru în filologia romanică, profesoară de limba franceză, grad didactic I, Liceul de Creativitate și Inventica, Prometeu -Prim, or. Chișinău și Mîță Alexandru(Centru de Excelență , or.Vaslui România, inspector școlar  pentru limbi moderne , județul Vaslui, profesor de limba franceză). Evenimentul a început cu un cuvînt de salut din partea domnului Valeriu Baban, șeful DGI Cahul, care a  încurajează studiul și promovarea limbii franceze și a valorilor culturale francofone.Conform agendei  profesorii  de limba franceză au fost familiarizați cu acțiunile și resursele CREFECO   prezentate în cadrul sesiunii  de formare de către inspectorul școlar  pentru limbi moderne , județul Vaslui domnul Mîță Alexandru.  Formatorul din România a oferit participanților ocazia de a cunoaște nouă platformă a Organizației Internaționale a Francofoniei, destinată profesorilor de franceză- Parlons Français, platforma gratuită de streaming cu filme artistice, documentare, filme de desen animat, filme pentru adolescenți în limba franceză, din care multe subtitrate în română- TV5mondeplus, totodată, domnul Mîță a motivat cadrele didactice să -și promoveze discipolii , participând la  Concursul Național de Traduceri “Corneliu M. Popescu”, ediția a XVIII-a, 20 mai 2023.

Rîscanu Natalia, magistru în filologia romanică, profesoară de limba franceză,  Liceul de Creativitate și Inventica, Prometeu -Prima abordat ideea de a  favoriza  comunicarea în limba franceză, în procesul didactic, prin prisma dificultăților:lingvistice și psihologice. A conturat relevanța și eficiența soluțiilor pentru stimularea comunicării orale, în baza unui spectru versatil de  activități orale propuse profesorilor de l.franceză din r.Cahul.Atelierul didactic, a cuprins și un complex de activități practice de punere în aplicare a TICului  cu scopul evaluării elevilor, monitorizat   de triada de profesori  Buciuceanu Tatiana, profesoara de l.franceză cu gradul I  la IP LT “A.Mateevici ”,s.A.I.Cuza, r.Cahul, Leahu Elena, profesoara de l.franceză cu gradul I  la IP Gimn. “Ștefan cel Mare”, s.Văleni , r.Cahul, Mîță Elena, profesoara de l.franceză cu gradul II  la IP Gimn. “Gheorghe Asachi” , s.Cucoara, r.Cahul.Entuziasmul formatorilor și raportorilor   a fost  o combinație de curaj, optimism , pasiune și profesionalism prin diseminarea   absolut necondiționată a expertizei și experiențelor în cadrul  atelierului instructiv-metodic , în care au fost  valorificate subiectele propuse.

Noi sîntem acei oameni , care punem la încercare tot ce avem mai bun. Un proverb popular spune :”Dacă nu poți fi cărare , fii stea , dacă nu poți fi stea  , fii soare, nu contează, pune la încercare tot ce ai mai bun”.

Vă doresc tuturor un viitor cât mai bun , pentru că nu poate exista un viitor fără prezent.

Pace,dragoste și respect!